Vädret idag
Mestadels molnigt
5°C
Prognos December 4, 2020
dag
Skurar
4°C
 

Vad vill du?

Jag undrar om vi människor vet vad vi vill ibland. Inte att vi alla är veliga och har svårt att få ändan ur vagnen, även om detta stundtals kan vara sant. Men det är något annat, något som jag tänkt mycket på den sista tiden: Den moderna människan verkar vara osäker på vad hon vill, men väldig säker på vad hon inte vill.

Våra politiker är ett lysande exempel. De har fört tungomålstalande till en helt ny nivå. Man hör visserligen att de säger något, men tydligheten uteblir. Eller förlåt, tydliga är de. Tydliga med vad de är emot, inte för. Tydliga med vad de andra gör dåligt, inte vad de själva kan göra bättre. Därav årets parlamentariska cirkus, där regeringsbildare har prioriterat rädsla framför pragmatism; att utestänga dem vi är ”emot” är viktigare än att samarbete.

Men nu ska jag inte hacka på politikerna. De är ju i gott sällskap. Du och jag. Våra emot-konton är överfyllda. Vi är emot rasism, emot invandring, emot höga skatter, emot låga skatter, emot klimatförstörelse, emot Greta, emot vår chef, emot alla som är emot oss. Livet skulle bli så mycket bättre om allt det vi är emot skulle försvinna. Eller?

Missförstå mig rätt. Det finns naturligtvis saker vi behöver ta ställning emot eller ta bort från våra liv, men det är vårt förhållningssätt jag ifrågasätter. Vad styr vårt agerande mest, det som vi är för eller det som vi är emot? Det som vi vill eller det som vi inte vill.

För att illustrera, när jag intervjuar potentiella PT-kunder brukar jag frågar vad de vill med sin träning. Vanliga svar är då att de vill tappa några kilon eller bli kvitt någon skada.

Då frågar jag: ”Varför är det viktigt för dig?”

”Därför att jag vill inte vara i dålig form”, svarar de.

”Och varför är det viktigt för dig?”

”Nämen, du vet… det är jobbigt att bära på extra kilon.”

Är det något fel på dessa svar? Egentligen inte. Men återigen, det är förhållningssättet jag vill komma åt. Vi lägger ofta så stort fokus på det vi vill komma ifrån att vi glömmer platsen vi vill komma till.

Därför ställer jag fler följdfrågor för att veta vad kunderna verkligen vill. Och till slut kommer det fram: de vill bli starkare, få större muskler, förbättra sin rörlighet, etc. Now we’re talking! Och nu när de vet vad de vill, det är först då de kan göra en handlingsplan och sätta upp verkningsfulla mål. Det är först då de kan börja sträva mot det positiva framåt sig istället för att fly från det negativa bakom sig. Tro mig, den nyansskillnaden är viktig.

Så fråga dig själv vad du verkligen vill. När du sedan vet det, sätt igång att jobba med dig själv. Du kommer att se hur saker faller på plats, att problemen minskar och att folk blir snällare (bara en sån sak). Det kommer åtminstone kännas så - allt för att du gjort en liten justering av fokus i ditt eget liv.

Vi kommer alltid att ha våra prövningar, våra ”kilon” att bära på.  Men vi löser inte våra problem genom att ge dem mer syrgas. Lösningen ligger i att arbeta mot ett mål, inte arbeta emot en prövning; att stärka musklerna, inte fastna i meningslösa bantningskurer; att utnyttja möjligheter, inte klaga över omständigheter.

Och viktigast av allt, lösningen ligger i att utveckla empati och kärlek, inte att önska bort jobbiga personer från våra liv. Vi är här på jorden för att arbeta med folk, inte emot dem. 

Louis Herrey

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!