Vädret idag
Mestadels molnigt
12°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

“Vapentillverkning var hobby”

Familjehemspappan tyckte åtalade 20-åringen behövde stor frihet

 

20-åringen åtalas för misshandel och en lång rad vapenbrott. Familjehemspappan medger att han sett vapnen, men ville ge honom ”frihet”. Att en av de misshandlade pojkarna larmar polisen kallar pappan ”att tjalla”.

Trots det anser Aleris och inblandade kommuner att hemmet kan fortsätta ta emot tonåringar.

 

 

När Norra Halland i våras kunde avslöja misären på familjehemmet och de brottsmisstankar som fanns, menade Aleris företrädare att det handlade om mindre problem med städning.

– Det har varit en svaghet men det har också rättats till, sade Isabel Andersson, chef för stöd åt unga på Aleris dotterbolag Nåjden.

– Vi har haft täta besök och vår bedömning är att detta är ett mycket bra familjehem.

 

Men trots att polisen bombgrupp varit där, sade sig Isabel Andersson inte känna till något om brottsmisstankarna. Och trots att de två misshandlade tonåringarna omedelbart plockats därifrån av sina hemkommuner, sålde Aleris in hemmet till Norra Hisingen som placerade en 14-årig pojke där, mitt under pågående polisutredning.

Formellt ansvarig är alltid den placerande kommunen. Men både Norra Hisingen och 20-åringens hemkommun Växjö gick på Aleris linje och menade att man inte kunde döma ut ett hem på grund av misstankar och polisens upprepade larm om misär.

 

Åtalet som kom i veckan bekräftade dock med råge de uppgifter Norra Halland kunde berätta om i våras.

Förhören visar också att det inte handlar om slarv eller okunskap från familjehemspappan och Aleris.

 

Polisen sammanfattar i sitt förhör:

Förhörsledaren:  Uppfattar jag dig korrekt nu om jag säger att summan av det vi pratar om ovan – att du känt till att 20-åringen haft diverse gevär, att han byggt en kanon och gillar att tillverka och smälla och spränga saker, att han berättat att han köpt salpeter, att han siktat/skjutit på en av de andra med någon form av pistol, att han tillverkar egna knivar, inte fått dig att reagera vid något tillfälle?

Familjehemspappan:  Jag har gett honom mycket frihet för jag anser att han behöver mycket frihet. Det stämmer att han har dessa vapen, vad det nu är för vapen och att han har sina intressen. Men jag har inte känt mig hotad av honom. Han är lugn och fin.

Att en av tonåringarna som blivit skadad med luftvapen och elpistol slog larm till polisen gjorde pappan mycket missnöjd:

– Det är den där jävla xxx som tjallat, säger han när han träffar polisen.

 

Som stöd åt familjehemmet har Aleris en konsulent som enligt bolaget gjort täta besök. Han vill inte bli intervjuad, men det är uppenbart av polisens bilder och beskrivningar att även konsulenten måste ha sett smutsen och vapen i hemmet.

Den som numera för Aleris talan är Erik Sandöy, tillförordnad divisionschef för Aleris Nåjden. 

 

När Norra Halland vill ställa uppföljningsfrågor på telefon vägrar Sandöy (se artikel nedan). 

Växjö kommun som ansvarar för 20-åringens placering vägrar kommentera med hänvisning till sekretess. Inte heller Norra Hisingens högst ansvarige politiker Hasse Andreasson vill ge någon kommentar.

 

 

”Vi borde agerat snabbare”

 

Norra Halland har i en lång serie artiklar granskat familjehemmet och Aleris. När frågorna i våras blev besvärliga tog Alerischefen Erik Sandöy över all mediekontakt. Men nu vägrar han svara i telefon när Norra Halland ringer.

 

”Har ikke anledning til å ta noe telefonintervju med deg i dag. Skulle du ha ytterligere frågor, send meg en mail.”

Så svarar Erik Sandöy på vår begäran om telefonintervju. Vi har därför tvingats mejla frågorna. Här är svaren:

 

 Vilket ansvar har Aleris för vad som sker på era familjehem?

”Aleris har ett ansvar för att ge hemmen stöd och utveckling så att de kan ge placerade ungdomar förutsättningar för en bra utveckling. I detta fall borde vi varit mer uppmärksamma och agerat snabbare”.

 

 Hur ser ni på att det i hemmet kunnat tillverkas en mängd vapen? 

”Att det tidigare var så ser vi mycket allvarligt på. Det var därför som vi agerade snabbt och resolut med omplaceringar, städ, stöd, revision och förstärkt samverkan/info till placerande kommuner.”

 

 Hur ser du på att pappan varit medveten om vapentillverkningen?

”Aleris och familjehemmet kände till att pojken gjorde knivar. Vi bedömde det som en acceptabel hobby, då pojken är intresserad av jakt och fiske.”

 

 Hur ser du på att er konsulent varit där regelbundet och inte noterat vapentillverkning och nersmutsning?

”Nu vill du peka ut en enskild medarbetare, vilket inte är rimligt. Vi i Aleris kunde ha gjort mer för att förhindra det som hänt i hemmet och vi kunde också ha agerat snabbare och detta är något jag som chef är ytterst ansvarig för.”

 

 Finns det någon gräns där ni anser att en familjehemspappa förbrukat er förtroende och ni slutar använda det hemmet?

”Ja, det finns gränser och vi borde ha satt in insatser tidigare.”

 

 

IVO kan inte stoppa misär

Trots skarp kritik kan Aleris-hemmet fortsätta

 

Efter Norra Hallands artiklar i våras om familjehemmet inledde Inspektionen för vård och omsorg en granskning. Det ledde till skarp kritik mot en kommun. Men mer kan IVO inte göra.

 

Trots polisens larm om misär och vapen valde socialnämnden på Norra Hisingen i vintras att placera en då 14-årig pojke i familjehemmet, tillsammans med 20-åringen som nu åtalats för att ha misshandlat andra placerade barn i hemmet.

Nämndens ordförande Hasse Andreasson (MP) litade på sina tjänstemän och nöjde sig med att Aleris lovat bättre städning.

Inspektionen för vård och omsorg fann uppgifterna Norra Halland publicerade som ”anmärkningsvärda” och inledde en granskning av nämnden på Norra Hisingen.

 

IVO kunde slå fast att nämnden allvarligt brustit i sitt ansvar genom att placera ett barn i ett familjehem utan att själva utreda förhållandena i hemmet. Mer kan IVO inte göra. (Det pågår dock en större rikstillsyn där Norra Hisingen ingår).

 

Det är socialtjänsten som placerar barnet i ett familjehem som har allt ansvar.

– Man kan inte lägga över ansvaret på barnets vård till den privata verksamheten. Det finns en uppenbar risk att konsulenterna ser mer till familjehemmets intressen och vilja att behålla familjehemmet, än till barnets perspektiv, sade Berith Josefsson, utredare av familjehem på Socialstyrelsen.

 

Så genom Aleris fortsätter kommuner att anlita familjehemmet som man beskriver som väldigt ”erfaret”. Här erbjuds dessutom så kallad ”förstärkt familjevård”, för unga som behöver extra mycket stöd.

Det finns inget sätt för landets socialtjänster att till exempel lista familjehem som brister. Vill man ha referenser, får man vända sig till Aleris.

 

Men enligt lagen är kommunerna själva skyldiga att utreda att hemmet är lämpligt och inte lita till företagets uppgifter. Där har flera kommuner brustit i kungsbackafallet.

Polisen Nicklas Hjern som både 2010 och 2015 slog larm om misären var djupt upprörd:

– De verkliga brott som begåtts är av dem som är ansvariga för att se till att barn har ett tryggt hem. De verkliga brottslingarna är socialtjänsten och Aleris, sa polis Nicklas Hjern till Norra Halland i våras.

 

 

LÄS HELA GRANSKNINGEN HÄR:

Del 1

familjehemliten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del 2

del2

 

 

 

 

 

 

 

 

Del 3

del3

 

 

 

 

 

 

 

 

Del 4

Del4

 

 

 

 

 

 

 

 

Del 5

del-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del 6

del6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del 7

del7

Josefine Julén Kristian Alm
josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64 kristian.alm@norrahalland.se 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!