Vädret idag
Delvis molnigt
11°C
Prognos October 30, 2020
dag
Skurar
12°C
 

Vårda språket!

Kommer ni ihåg Kalle & Hobbe? En dag ringer fantasifulle Kalle till Stadsbiblioteket. ”Informationsdisken, tack. Hallå? Ja, jag vill ha ett ord definierat. Jo, det är det som är problemet. Jag kan inte stava till det och jag är inte tillåten att säga det.

Kan du dra alla svordomar du kan så stoppar jag dig när… Hallå?”

 

Jag förstår fascinationen med ovårdat språk, i synnerhet för de unga. När jag började första klass lärde jag mig många svordomar. Jag blev den coolaste sjuåringen på utegården när jag bland mina kompisar spottade ut den ena grodan efter den andra.

Men min image blev hastigt och brutalt attackerad av storebror Per. 

 

Av en händelse råkade han höra mitt nya, mångfärgade språk. Och domen dröjde inte. ”Om du inte slutar genast med det där så kommer jag informera mamma och pappa!”

Inte bra. I mitt barndomshem var grodspråk en dödssynd. Jag såg två scenarier framför mig. I bästa fall skulle mina föräldrar tvätta min mun med tvål, i sämsta fall stycka mig i bitar och mala ner mig i en köttkvarn.

Eftersom jag ville eliminera alla möjligheter att fortsätta mitt liv som en uppstoppad köttkorv lovade jag att genast sluta svära.

 

Nyligen var det ombytta roller när jag råkade se en yngling slänga godispapper på marken. Skämtsamt men förmanande säger jag till honom: ”Oj, du tappade visst något!”

 Eld sprutar från pojkens ögon. ”Håll käften, gubbj*vel!” 

 Vänta lite! Tvålen, köttkvarnen? Det kokar inom mig. Hade ingen lärt den där lilla skitungen?

 

För några veckor sedan hör jag musik på gymmet där varannan textrad innehåll ord som ”motherf**ker”, ”hoe” och ”bitch”. Artisterna beskriver dessutom i detalj hur de ska våldföra sig på kvinnor, att ett nej inte är ett nej och att det är helt okej skjuta skallen av folk.

I trettio minuter pågick detta, non-stop. Det finns barn och ungdomar i lokalen och jag kan inte längre vara tyst. 

Jag går fram till personalen. ”Ursäkta, jag vill inte någon moralist, men hör ni vad som spelas i högtalarna? 

De lyssnar en stund och svarar sedan: ”Oj, det tänkte vi inte på. Vill du vi ska byta musik?”

 

Det är detta som bekymrar mig, att ingen verkar reagera på det grova språkbruket längre. Men det är något mer, något som jag inte får ihop. Aldrig förr har det talats så mycket om vikten av vårdat språk, inklusive nolltolerans mot kränkande uttryck och mobbning. Men samtidigt som vi är etiskt starka är vi praktiskt svaga. Samhällsklimatet är paradoxalt nog råare än någonsin.

 

Hur kommer det sig? Internet är en förklaring. Vi kan gömma oss bakom ett tangentbord och våga använda starkare uttryck. Dessutom, svordomar finns i allt större omfång och styrka i musik, filmer och tv-serier. Och i vår likgiltighet konsumerar vi dem helhjärtat, (o)lyckligt ovetande om att ord och handling hör ihop; de mest populära tv-serier innehåller det grövsta språkbruket och våldsammaste handlingarna.

Jag har inte svar på livets alla problem, men en sak vet jag: om man vill lösa något måste man börja med sig själv och sin familj. Vad är det vi lär våra barn? Hur talar vi till andra? Det är i hemmet det börjar. Det är där vi sätter tonen. 

Louis Herrey

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Gunvor Goffe
    March 20th, 2017 10:44

    Min pappa var mycket noga med både med bordsskick och uppförande i allmänhet, men mest med hur man talade! Fortfarande ringer följande förmaning i öronen: jag sa tex: jag hinner med det mens jag…..pappa inflikade då: det heter inte mens, utan medan dess, mens är något helt annat, vilket jag blev varse så småningom. Nu har jag blivit lika petig som pappa och kan reta mig på “funka” ett ord som mycket ofta används! Tänker på alla nysvenskar som får lära sig att det heter fungera vilket inte är så mycket besvärligare att säga. Varför slarva med vårt svåra men fina språk? Lär mig nya svenska ord nästan varje dag i olika tävlingar och lekar på nätet och det är mycket stimulerande.

    Reply

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!