Vädret idag
Mestadels molnigt
12°C
Prognos October 30, 2020
dag
Skurar
12°C
 

Vasst och kasst med förpackning av stenhård plast

Förpackningslösningar kommer och går, vissa stannar och andra återuppstår. Förr levererades mjölken i glasflaska, osten slogs in i papper och överbliven mat sparades i porslin. Så är det fortfarande i många länder. Italienaren till exempel tar gärna med sig sin tomma vinkruka tillbaka till vingården för att fylla på nytt och fransmannen behöver ingen plastpåse till baguetten. Här hemma är trenden att laga mat från grunden, ta tillvara och återvinna.  

Men i dessa tider av miljösmarta lösningar och klimatsnåla förpackningar, hur kommer det sig att man fortsätter att använda dessa extremhårda fabriksförpackningar i plast som är helt omöjliga att öppna? Jag tänker på förpackningar som exempelvis hörlurar eller barnleksaker levereras i. Visst, jag förstår att förpackningens syfte är att skydda varan. Men måste den vara  fullständigt ”inbrottssäker”? Finns det verkligen inte något smartare och miljövänligare alternativ?

Förutom ett hermetiskt tillslutet plasthölje är föremålen i allmänhet extra fastsurrade med ansenliga mängder bultband eller liknande. Omöjliga att få upp. Inte ens med sax. Möjligtvis med avbitartång. Till saken hör att man som konsument uppmanas att vara rädd om/spara obruten förpackning ifall man skulle vilja byta. Hur ska det gå till? Enda sättet att undersöka om grejen fungerar måste vara när den är ute ur förpackningen. Eller?

Speciellt onödiga är dessa hårdplastförpackningar när det gäller barnleksaker. Vad hände med uppmaningen ”kan själv”? Här är det i allmänhet nödvändigt att anlita en vuxen hjälpreda. Plast kan vara väldigt vass.

För att inte tala om vissa tandkräms- eller handkrämstuber i plast. Jag tror det är ett dolt (och smart) sätt att öka merförsäljningen. Efter en rätt kort tids användning brukar det bli svårt att få ut innehållet genom att klämma på tuben. Då finns det bara ett sätt att få ut det sista (vilket är rätt mycket). Saxen igen och lämpligt verktyg för att få tag i krämen.  

Kladdigt och osmidigt, speciellt om handkrämen ska hänga med i handväskan, men högst fungerande. Frågan är bara varför det ska behöva vara så krångligt?

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!