Vädret idag
Molnigt
11°C
Prognos October 26, 2020
dag
Mestadels molnigt med skurar
11°C
 

Vett och etikett för tågpendlare

Är det bara jag, eller är det inte kul att tjuvlyssna? Efter att ha pendlat med bil till jobbet i många år började jag för några veckor sedan att åka tåg. Och vilken inspirationskälla tågvagnen kan vara, för att inte tala om hur många goda skratt man kan få under resan.
Jag tycker inte det är fult att tjuvlyssna. På journalistutbildningen sa vår lärare till oss att tjuvlyssna så mycket vi bara kan. Det är så man får veta vad folk, det vill säga möjliga läsare, tycker och tänker.
Redan första dagen med Öresundståget fick jag veta att jantelagen fortfarande lever och frodas. Avundsjukan över att grannen har ett hemmaspa tog sig ton i att det säkert inte kan vara så speciellt då de inte vill visa upp det.
Jag har även fått veta att några mammor inte tycker namnet Leif är tillräckligt gammalt för att vara fint. Och så har vi tonårskillen som inte kan dölja att han gillar tjejen med de tighta jeansen. En blick säger mer än tusen ord…
Sedan har jag fått lära mig en sida av tågåkandet som jag inte visste om. Det finns vissa regler när man åker tåg mellan Kungsbacka och Varberg. En av dessa regler är att man ska ställa sig upp redan i Bläshammar, det vill säga tre eller fyra minuter innan man är framme vid stationen. Detta för att man ska hinna förbi spåren innan tåget kör vidare söderut. Hinner man inte får man vänta två minuter innan bommarna går upp igen. Ve och fasa för att förlora två minuter!
Det är också kul att se vilka vanedjur vi är. Själv går jag alltid fram till där taket börjar på perrongen, både i Varberg och i Kungsbacka, och vi är nästan alltid samma grupp människor som står där. Vi pratar inte med varandra, vi känner igen varandra men hua för att hälsa eller prata. Jag har börjat nicka lite till de som står bredvid och väntar, ibland funkar det och man får en nick tillbaka, ibland inte.
Men på det stora hela gillar jag att nu vara en tågpendlande varelse. Jag får en liten dos lokalt skvaller, kan tjuvläsa någons tidning och vill jag bara vara ifred kan jag som de flesta andra bara sänka blicken ner i telefonen.

Annika Lundby
Annika Lundby Reporter & Familjeredaktör 0300- 52 13 65

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!