Vädret idag
Klart
9°C
Prognos October 29, 2020
dag
Regn
9°C
 

Vi behöver vacker arkitektur

Jag är med i en facebookgrupp, som opinionsbildar för vackra och sammanlänkade stadsmiljöer. Där visas många alternativ till de fula fyrkantiga lådor, som ofta dyker upp i dagens byggprojekt.

Missförstå mig nu inte. Jag är inte emot modern arkitektur. Tvärtom! Men den ska vara på rätt plats och inte störa / förstöra de bebyggelsemiljöer, som redan finns. Det talas i arkitekturkretsar om att årsringar ska visa olika byggnadsformer. Gör då så. Var sak på sin plats!

Fokus på god arkitektur behövs i Kungsbacka just nu, när centrum växer. Vi människor behöver vackra miljöer. Ändå hörs inga arkitektoniska debatter. Pratas det över huvud taget om arkitektur i Kungsbacka? Vid bygglov handlar det inte om estetik utan mest om volymer, höjd, bredd och placering. Och så pengar förstås, men det behöver inte vara dyrare att bygga vackert. Jag önskar att arkitekturen vore en väsentlig del av såväl byggnads- som kulturpolitiken här i Kungsbacka.

I kommunens vision till 2030, skriver man om "den nytänkande kvalitetskommunen", men där finns inte ett ord om arkitektur. Den förra sa att man ville bygga mer stadslikt. Vad innebär det? Större? Högre? Ja, varför inte, men det är också viktigt hur det ska se ut. Någon sådan vision verkar inte finnas. I varje fall inte om man utgår från vad som sker idag. Nu gödslar man med bygglov till anskrämliga containrar för matservering överallt. Av sådant blir det ingen vacker stad. På Norra Torggatan, där man vill etablera en restauranggata, står dessutom en kolsvart foodtruck på den brända tomten med baksidan mot gatan. Hur galet tänkte man inte där?

Visst är det trevligt med försäljning på stan, men inte från containrar. Vi har fina marknadsanor att bygga på, men dem verkar inte många bry sig om. Augustimarknaden i år var påtagligt urvattnad. Glest på Stortorget och utsmetning till Södra Torggatan och Lindens torg. Obegripligt att det blivit så. Jag skulle önska att alla containrar försvann, att marknaden åter koncentrerades till Stortorget och att en plan gjordes för att placera marknadsstånd även bland kyrkbänkarna på torget. Med lite kreativt arkitekttänk borde det gå. Marknaden skulle vinna på att vara mer koncentrerad. Dessutom vore det vackrare med de enhetliga torgstånd, som diskuterades i torgupprustningen.

Vackert ligger förvisso i betraktarens öga, fast då borde man kanske lyssna till betraktarnas arkitektoniska önskemål. Jag återupptar inte bråket om att de bruna skjulen skämmer torget, utan nöjer mig med att konstatera att de står där som uppnosiga monument för maktens seger över folkviljan. Är det verkligen så vi vill ha det?

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Jens Erneholt
    November 1st, 2017 13:22

    Bra Ingrid. Vi vanliga människor som berörs av arkitektur varje dag måste också få säga vad vi tycker. Nu när vi haft ett smakmonopol i och med modernismen i så många år så är det äntligen dags att arkitekturen skall bli mer demokratisk. Det har den blivit till viss del tack vare att det är så lätt att gå med i grupper på t.ex. Facebook. Det är en växande skara människor som har tröttnat på dessa tråkig lådor. De som bestämmer vad som skall byggas och hur de skall se ut: Arkitekter, Byggherrar och Politiker, måste inse att man bör ha en mer varierad och klassisk arkitektur då detta skapar en bättre harmoni och faller oss människor bättre i smaken. Det finns undersökningar och rapporter som styrker att vi människor föredrar och mår bättre i en omgivning med klassisk istället för modernistisk arkitektur.

    Reply

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!