Vädret idag
Molnigt
9°C
Prognos October 29, 2020
dag
Skurar
10°C
 

   Vilda bebins tecknare prisas

   Konstnären, illustratören och författaren Eva Eriksson tilldelades på onsdagen Region Hallands kulturpris 2016 på 75 000 kronor. 

   Motiveringen lyder: Eva Eriksson har genom sitt konstutövande gett barn och unga en självklar till- och ingång till konstnärlig upplevelse av högsta kvalitet. Genom illustrationer i många av de bästa barnböckerna som skapats har flera generationer barn – och deras föräldrar – fått en inblick i en värld där lekfullhet och perspektivförskjutningar paras med allvar och respekt för allas lika värde.

   – Vilda bebin, Max, och Lilla syster Kanin är några av de särpräglade figurer som Eva Eriksson skapat, säger Mats Eriksson, regionstyrelsens ordförande. I ”Malla cyklar” känner vi igen miljöer från Evas födelsestad Halmstad. Där hittar vi både Norre Katts Park och Rotundan. 

   Eva Eriksson föddes i Halmstad 1949. Som 19-åring flyttade hon till Stockholm för att utbilda sig. Hon är utexaminerad både från Konstfacks textilutbildning samt dess teckningslärarlinje. Debuterade gjorde hon 1977 med ”Blåsjöbarna i Vilda Västern” (text: Björn Nordström och Jonas Sima) och under åren har hon medverkat i över 40 böcker.
   Hon har skrivit och illustrerat egna böcker – såsom böckerna om Bella och Gustav, ”Malla handlar” och ”Malla cyklar”, men hon har även arbetat tillsammans med en rad av Sveriges mest betydande barnboksförfattare, till exempel Barbro Lindgren (Max och Vilda bebin), Ulf Nilsson, Ulf Stark, Eva Bexell och även vuxenförfattaren Gun-Britt Sundström. Hon har suttit i Svenska barnboksakademien på stol nummer 1 och tilldelats en lång rad priser, till exempel Elsa Beskow-plaketten, Astrid Lindgren-priset och Ottilia Adelborg-priset.    Fakta om priset
   Region Halland delar årligen ut kulturpris till personer som gjort framstående insatser inom kulturlivet, och som har anknytning till Hallands län. Genom priset vill Region Halland uppmärksamma konstnärlig kvalitet och förstärka konstnärlig skaparkraft.

    

   Foto: Wikipedia

   Kristian Alm
   Reporter 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!