Vädret idag
Molnigt
12°C
Prognos October 23, 2020
dag
Moln ibland
12°C
 

   Vill få fler att förstå tjusningen med whisky

   För Mikael Westerberg är whisky mer än bara en dryck. Det är både en hobby och något han brinner för att få fler, både män och kvinnor, att förstå tjusningen med. Detta genom att bland annat bjuda in till whiskyprovning, som i dag på Öl- och whiskymässan i Göteborg.

    

   – Jag själv blev frälst för ungefär 15 år sedan under ett Mackmyrasläpp från destilleriet som var först ut att börja tillverka svensk whisky, berättar Onsalabon Mikael Westerberg som både genom Kungsbacka Whiskysällskap och i egen regi anordnar olika event för likasinnade. 

    

   Whiskysällskapet har sedan de bildades för exakt ett år sedan vuxit sig till det största i Kungsbacka med runt 80 medlemmar.

   – Det vanligast annars är väl att man är ett grabbgäng på 6-7 stycken som träffas och ”tjötar” och dricker lite whisky tillsammans. Men min intention är att erbjuda en helhetsupplevelse, där man får både kunskap och en smakupplevelse utöver den vanliga. För whisky är verkligen mer än bara en dryck, säger Mikael Westerberg som till vardags annars ägnar merparten av sin dag åt smakupplevelser i form av mat, som restaurangägare av Westers kök.    

    

   Utöver privata whiskyprovningar och sammankomster i whiskysällskapets regi samarbetar Mikael Westerberg även med Pär Caldenby, grundare av Smögen Whisky.

   – I dag fredag kommer jag till exempel att stå i montern tillsammans med honom på öl- och whiskymässan i Göteborg och framåt hösten är förhoppningen att även börja buteljera våra fat för Westers whisky som ligger på Smögendestilleriet.

    

   Ett nytt framtida drömprojekt, som Mikael startat tillsammans med varbergsbon Patrik Barkevall, går under namnet Selected Malts.

   ­– Idén tog sin början på ön Islay för lite drygt ett år sedan. Under en diskussion efter en provning på ön insåg vi båda hur rörande överens vi var om att det finns ett utrymme för en ny typ av aktörer på den nordiska marknaden. Med ett stadigt ökande intresse kring olika typer av whisky såg vi en möjlighet att passa in. Men vi ville göra det på vårt sätt och sätta en prägel som skulle vara tydlig och elegant.

   ­

   – Vi är inte en ny oberoende buteljerare utan administrerar bara faten genom delägarskap på en privat marknad. Vår idé ger, som vi ser det, möjlighet att nå en målgrupp med allt från inbitet intresserade till absoluta nybörjare. Vårt mål är att skapa möjlighet för alla att få prova bra whisky till rimliga priser. Whisky ska drickas tycker vi, inte samla damm i hyllor och ambitionen är därför att anpassa alla produkter för att de ska passa både plånbok och kunskap hos konsumenterna.

    

   Mikael Westerberg vill också sticka hål på myten att whisky bara skulle vara något för män.

   – Visst är det fortfarande så att de är flest män på provningarna, men fler och fler kvinnor ansluter. För att vara med behövs heller inga förkunskaper, utan det är ju dem man på detta sätt får möjlighet att få på plats, antingen det nu handlar om en ren whiskyprovning, eller ett branschrelaterat mäss- eller destilleribesök.

    

   – Dessutom har vi också väldigt roligt tillsammans. Som senast vi träffades på temat skotsk afton, vilket förstås även inbegriper musik och i mitt fall klädsel, säger Mikael som även kan stoltsera som hobbytrubadur på meritlistan. I detta fall förstås även iförd kilt.

    

    

   Camilla Moestedt
   Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!