Vädret idag
Molnigt
12°C
Prognos October 24, 2020
dag
Regn
13°C
 

   Vill jobba och inte tigga

   Första gången Cristian Codreanu kom till Sverige och Kungsbacka var för ungefär ett år sedan.

   Nu är han tillbaka för tredje gången. Och försöker lära sig svenska.

   – Jag är utbildad till servitör. Det skulle jag vilja få jobba som, säger han.

    

   De har blivit en allt vanligare syn i Kungsbacka, romerna som sitter med sin pappersmugg och tigger pengar, eller går omkring och samlar tomburkar.

   – Tidigare brukade jag sitta mer på gatan. Men sedan Marian också kom hit, delat vi på att sitta och tigga och att samla burkar, säger Cristian.

    Christian sitter i café Kyrksalen tillsammans med sin fru Florentina Stan och kusinen kusin Marian Codreanu. Cristian och Florentina har varit i Kungsbacka flera gånger. Stundtals har det varit väldig jobbigt. Under en period sov de i gångtunneln vid Hede pendelstation, innan de sökte sig till trappen utanför Skansen och sedan fick hjälp att hitta en annan bostad.

   – Det svåra med att komma hit var att inte känna till platsen, till exempel var man kunde få tag på vatten. Det blev lite bättre fram på våren. Då fick de igång duschen vid stranden i Varberg, och jag kunde åka dit en gång i veckan för att tvätta mig, berättar Cristian.

   Alla tre kommer från staden Buzau, ungefär tio mil utanför Rumäniens huvudstad Bukarest. Det är en stor stad, med drygt 115 000 invånare. Men några jobb finns inte. I alla fall inte som rom.

   – Jag fick jobb som servitör ibland, men efter några månader sas jag upp. På det senaste stället fick jag inte ens min lön. När jag varit på anställningsintervjuer har de frågat om jag är rom. En del har varit snälla, bett om mitt CV och telefonnummer, men sedan har de aldrig ringt upp.

   Fördomarna är många.

   – Men alla romer är inte likadana, jag vill inte vara en tjuv, säger Cristian på sitt stillsamma sätt.

    När han först kom till Sverige var det för att jobba. Han var inne i Göteborg och hörde sig för på byggföretag. Då fick han beskedet att det enda jobb han skulle kunna få var svartjobb, och att de inte anställde svart.

   – Det var då jag först började tigga.

   Drömmen är fortfarande att få ett jobb. Cristian som servitör, både Florentina och Marian skulle vilja få jobb och städa.

   Men det är inte lätt. I synnerhet inte om man inte kan språket. Det är där Ulla Martins kommer in i bilden. Pensionerad bibliotekarie, som i sin ungdom även undervisade i svenska för invandrare.

   – Jag satt bredvid Cristian i kyrkan en gång och sedan hamnade vi bredvid varandra på kyrkkaffet. Vi började prata lite grann med varandra på engelska och han berättade att han ville lära sig svenska, säger Ulla.

   Hon kollade att det var ok med kyrkan, och sedan dess ses de i caféet en gång i veckan under de perioder som Cristian är i Sverige. Andra romer som vill vara med är också välkomna.

   – Det är ju vuxna människor, så det blir naturligt så att vi också pratar om hur det svenska samhället fungerar, säger Ulla.

   Diakonen Bogdan Timiras är ofta med, inte minst eftersom han själv kommer från Rumänien och kan hjälpa till med språket.

   – Jag hade funderat på att kontakta en kille om att hålla i svenskundervisning när Ulla hörde av sig, så det var ett lyckligt sammanträffande, säger han.

   Än så länge har man kört utan några böcker, men har börjat fundera på hur man ska fortsätta.

   – Det behövs lite mer struktur, säger Ulla.

   Det gäller inte bara själva språkundervisningen.

   – Det handlar om att få in dem i ett system. Christian hjälper till exempel till vid sopplunchen varje torsdag och som allt-i-allo i kyrkan så gott som varje söndag. På så sätt får han både träna på språket och kommer in i ett sammanhang, blir en del av samhället, säger Bogdan Timiras.

    Av de tre vid bordet är det än så länge bara Cristian som hunnit lära sig lite svenska. Och än är det långt kvar innan språket flyter helt smidigt. Men han vet vad han vill. Få ett jobb och bygga en ny framtid i Sverige med sin fru och sina barn.

   – Visst är det många som ignorerar mig när jag sitter på gatan eller på engelska säger till mig att skaffa ett jobb. Och det är klart, vem tycker om att sitta så timme efter timme. Men jag möter ändå inte rasism här på samma sätt som i Rumänien och många har varit väldigt snälla. Jag tror inte att livet i Sverige skulle bli en dans på rosor, men det är en annan atmosfär här. Nu måste jag bara lära mig språket. 

    

   Läs mer om hur man försöker lösa frågan med romska tiggare på annat håll i tisdagens Norra Halland. 

   Ann Kristin Ekman
   Reporter 0300- 52 13 63

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   3 comments

   1. pär olsson
    April 2nd, 2014 14:53

    Tycker det är bra att människor engagerar sig konstruktivt för visst är det ett nederlag både för den som tigger som för samhället att tiggeri skall behövas.Låt oss göra vad vi kan var o en på sitt sätt. Att någon annan ska göra det är detsamma som ingen!

    Reply

   2. Sten
    April 3rd, 2014 4:33

    Enligt folkrättsliga konventioner har varje stat ett absolut ansvar för sina egna medborgare.
    Det är nog bara i ett land som man tycker att just det landet ska ta ett stort ansvar för medborgare också från
    andra stater och det är – inte oväntat – Sverige.

    Reply

    • Anton
     September 18th, 2014 21:00

     Ja och det är det inte många andra länder som kan skryta med, att ha en så vänlig inställning till andra.

     Reply

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!